MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

<< 3251 >>

33- Süslü ve Ağdalı Konuşmalardan Sakındırma

 

1. Abdullah b. Amr

 

- - (-)

24024 (1)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ailah, ineğin dilini otlara dolaması gibi kelimelere dilini dolayarak süslü konuşan kişileri sevmez. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (5005) ve Tirmizi (2853) rivayet ettiler.

 

 

 

24025 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ailah, ineğin dilini otlara dolaması gibi kelimelere dilini dolayarak süslü konuşan kişileri sevmez. ''

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Babamın dediğine göre Nafi' bunu rivayet ederken merfü olduğu konusunda tereddüt etmiş, ancak Yünus rivayet ederken merfü olması konusunda şüphe etmemiştir."

 

[Sahih]

 

 

2. Muaviye

 

- - (-)

24026 (1)- Muaviye der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şiir okur gibi edebiyat parçalayarak konuşan kimseleri lanetlemiştir.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (13280) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde Cabir el-Cu'fi vardır ki zayıf bir ravidir."

 

 

3. Ebu Hureyre

 

- - (-)

24027 (1)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Size en kötülerinizin kimler olduğunu söyleyeyim mi? Bunlar geveze ve boşboğaz olanlardır. En hayırlılarınızın da kimler olduğunu söyleyeyim mi? Bunlar ahlakı en güzelolanlardır. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir (10/387) ve Hakim (4/270, "sahih") rivayet ettiler. Heysemi (8/183) der ki: "Bezzar rivayet etti ve şöyle dedi: "Bu hadisin, Ebu Hureyre'den, sadece bu senetle rivayet edildiğini biliyoruz. Ravilerden Bera b. Yezid, eğer Bera b. Abdullah b. Yezid ise, o zayıftır. Eğer, Bera b. Yezid Hemedani ise, İbn Hibban onu güvenilir bulmuştur."

 

 

4. İbn Ömer

 

- - (-)

24028 (1)- İbn Ömer der ki: Doğu tarafından iki adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip konuşma yaptılar. İnsanlar onların konuşmasını çok beğenmişti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları sihir gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (Ebu Mus'ab rivayeti, 2074), Buhari (5146, 5767), Ebu Davud (5007) ve Tirmizi (2028) rivayet ettiler.

 

 

 

24029 (2)- İbn Ömer der ki: Doğu tarafından iki adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip konuştular veya biri konuştu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları sihir gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24030 (3)- İbn Ömer der ki: Doğu tarafından iki adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip konuşma yaptılar. İnsanlar onların edebi konuşmasını çok beğenmişti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları sihir gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24031 (4)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında doğu tarafından düzgün konuşan iki adam geldi. Sonra kalkıp konuşma yaptılar ve oturdular. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hatibi Sabit b. Kays kalkıp konuşma yaptı ve oturdu. İnsanlar onların edebi konuşmasını çok beğenmişti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp: ''Ey insanlar! Normal konuştuğunuz şekilde konuşun. Şüphesiz ki süslü konuşma, şeytanın konuşma tarzındandır. Edebi konuşmaların bazıları da sihir gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. İbn Mes'ud

 

- - (-)

24032 (1)- İbn Mes'ud der ki: "Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları sihir gibidir." Yine der ki: "Biz Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yahudiler tarafından bir koyun budu ile zehirlendiği görüşünde idik."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/31,32) rivayet etti.

 

 

 

23033 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

''Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları sihir gibidir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

6. Ma'n b. Yezid

 

- - (-)

24034 (1)- Ma'n b. Yezid veya Ebu Ma'n der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mescidlerinizde toplanın ve bir topluluk bir araya geldiğinde bana haber versin'' buyurdu. Biz en önce toplanıp yanına vardık (ve toplandığımızı haber verdik). Kendisi de bizimle gelip yanımıza oturdu. Bizden bir hatip kalkıp: "Kendisinden başkasına hamd edilmeyen sadece kendisine hamd edilen Allah'a hamd olsun" diyerek buna benzer şeyler söyledi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızarak ayağa kalktı. Biz de birbirimizi kınadık ve: "Onun bize ilk olarak gelmesiyle Allah kendisini bize has kıldı" dedik. Sonra kalkıpyanına gittik ve kendisini filan oğuHarının mescidinde bulduk. Kendisiyle konuştuk ve bizimle birlikte yürümeye başladı. ilk defasında mecliste oturmuş olduğu yere veya oraya yakın bir yere oturdu. Sonra şöyle dedi: ''Dilediğini önüne ve dilediğini ardına koyan Allah'a hamd olsun. Muhakkak ki edebi konuşmaların bazıları sihir gibidir'' buyurdu. Sonra yanımıza gelip bize tavsiyelerde bulundu, bizimle konuştu ve bize birşeyler öğretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (880) ve Taberani, M. el-Kebir'de (8/117) rivayet ettiler. Heysemi (13288) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Ravileri, Süheyl b. Zira' hariç, Sahih ravileridir. İbn Hibban onu güvenilir görmüştür."

 

 

7. Hz. Aişe

 

- - (-)

24035 (1)- Hz. Aişe bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmek için izin istedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona girmesi için izin verin. Aşiretin bu oğlu ne kötüdür! -veya:- aşiretin bu kardeşi -bir defa da: ''Aşiretin bu ferdi'' dedi- ne kötüdür!'' buyurdu. Adam içeri girince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla yumuşak bir dille konuştu. Adam gidince de Aişe: "Adam hakkında diyeceğini dedikten sonra onunla yumuşak bir şekilde konuştun" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey A.işe! Kıyamet gününde Allah katında mevki olarak insanların en kötüsü, kabalığından korkarak halkın kendisini terkettiği kimsedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 10/452 (3132), Müslim, birr 4/2002 (2591) ve Ebu Davud, edeb 4/251 (4791) rivayet ettiler.

 

 

 

24036 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında anılınca: ''Allah'ın bu kulu ve aşiretin bu ferdi ne kötüdür!'' buyurdu. Daha sonra aynı adam Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla konuşmaya başladı. Yüzünü ona doğru dönmüştü. Hatta yanında değerli bir konumunun var olduğunu zannettim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, Amelu'l-yevm vel-Ieyle'de (237) rivayet etti.

 

 

 

24037 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelince veya bir adam Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında anılınca: ''Allah'ın bu kulu ve aşiretin bu ferdi ne kötüdür!'' buyurdu. Daha sonra aynı adam Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünü ona doğru dönmüştü. Hatta yanında değerli bir konumunun var olduğunu zannettik.

Şu'be'nin bir başka rivayetinde: "Sanki yanında değerli bir konumu vardı" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

24038 (4)- Hz. Aişe der ki: Adamın biri Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmek için izin istedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aşiretin bu oğlu ne kötüdür!'' buyurdu. Adam içeri girince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu güleryüzle ve neşeli bir şekilde karşıladı. Sonra da adam çıkıp gitti. Başka biri girmek için izin isteyince: ''Aşiretin bu oğlu ne iyidir!'' buyurdu. Adam içeri girince de diğerini karşıladığı gibi onu güleryüzle ve neşeli bir şekilde karşılamadı. Adam çıkıp gidince kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kişi izin isteyince onun hakkında diyeceğini dedin. Sonra da onu güleryüzle ve neşeli bir şekilde karşıladın. Filan kişi hakkında da dediğini dedin ve ona davrandığın gibi buna davrandığını görmedim (bunun sebebi nedir?)" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Aişe! Kabalığından korkulan kimse, insanların en kötüsüdür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (338) rivayet etti.

 

 

 

24039 (5)- Hz. Aişe bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kendisine yakın bir yere otuttındu. Adam çıkıp gidince, Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! Sen bu adam hakkında şikayette bulunmadın mı?" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, ancak şerlerinden korunmak için kendisine ikramda bulunulan kimse, insanların en kötülerindendir veya insanların en kötüsüdür'' buyurdu.

 

[Hasen]